Transformatie monumentaal pand Noorderbad

In april 2019 is SHP Vastbouw in opdracht van Bulten Vastgoedontwikkeling gestart met de transformatie van het Noorderbad in Groningen naar 22 appartementen.

Het Noorderbad was tot en met 1993 een overdekt zwembad. In 1997 werd het getransformeerd tot een kantoorgebouw annex openbare bibliotheek.

Aan SHP Vastbouw de opdracht om het door architect J.A. de Boer in kubistische stijl ontworpen rijksmonument om te toveren tot een duurzaam en stijlvol appartementencomplex, waarbinnen de grandeur van vroegere tijden domineert.

Door de geringe werkruimte rondom het in woonwijk gelegen pand is gekozen om de wanden en vloeren van de woningen binnen het gebouw uit te voeren met prefab staalframes.
Het dak is deels van glas voorzien, wat het gebouw een open en transparant karakter geeft.
Daarnaast zijn er veel zonnepanelen aangebracht en door het gebruik van nieuwe isolatiematerialen heeft het gebouw nu een A-label.

Omdat het doel van dit project is om de oude glorie in ere te herstellen, blijven de houten wandelementen, hellingbaan en kozijnen én wordt een deel van zowel het voormalig zwembad als de bibliotheek weer zichtbaar gemaakt.

Datzelfde geldt voor de oorspronkelijke spanten kap. Doordat de woningen bovenin het gebouw als maisonnette worden uitgevoerd, komen deze elementen weer zichtbaar.
Het gaat hierbij om zogenaamde polonceauspanten; lichte kapspanten die zijn opgebouwd uit twee onderspannen driehoekige liggers en via een trekstang met elkaar zijn verbonden.

De knipoog naar vroeger geldt ook voor het herstel van het metselwerk, het betonwerk en de oorspronkelijke gele en rode tinten uit 1933 aan de buitenzijde.

Opdrachtgever
Bulten Vastgoed

Architect
WAL Architecten

Plaats
Groningen

Status
Gerealiseerd

Expertises
Transformatie